iletişim

ders@rockgitar.com

STÜDYO VE ONLINE DERSLERİM HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Ciddi, disiplinli gitar eğitimi almak isteyen ciddi, disiplinli arkadaşları İstanbul Kadıköy Bahariye'deki stüdyomdaki gitar derslerime bekliyorum. Dünyanın başka yerlerinde yaşayan arkadaşlar ise zoom üzerinden online bire bir gitar eğitim programlarıma katılabilirler.

Burayı tıklayarak derslerim hakkında görüşmek için başvuruda bulunabilirsiniz.

Murat Kenar

NE KADAR SÜREDİR GİTAR DERSİ VERİYORSUNUZ?
ÖN GÖRÜŞME VE DERSLERE BAŞLAMA SÜRECİ NASIL OLUYOR?
KİMLERE DERS VERİYORSUNUZ, DERSLERİNİZ HERKESE AÇIK MI?
HANGi GİTARLARIN DERSİNİ VERİYORSUNUZ?
ÖĞRENCiLERiNiZiN GİTAR EĞİTİMİ ALMALARINDAKİ AMAÇLARI NEDIR?
ÖĞRENCİLERİNİZDEN BEKLENTİ VE İSTEKLERİNİZ NELER?
DERS DIŞINDA STÜDYODA YAPTIĞINIZ BAŞKA ÇALIŞMALAR, ATÖLYELER VAR MI?
ATÖLYELERİNİZE ÖĞRENCİNİZ OLMAYANLAR KATILABİLİYOR MU?
ONLINE DERSLERİN İŞLEYİŞİ NASIL, VERİMLİ OLUYOR MU, HANGİ EK EKİPMANLARA SAHİP OLMAM GEREKIR?
ÖĞRENCİLERİNİZİN YAŞ ARALIĞI NEDİR?
STÜDYODAKİ DERSLERİ NEREDE VERİYORSUNUZ?
DERSLER SADECE ÖZEL DERS ŞEKLİNDE Mİ OLUYOR, YOKSA GRUP DERSLERİNİZ DE VAR MI?
ÖĞRENCİLERİNİZLE DERSLERİ NASIL PLANLIYORSUNUZ, AYDA KAÇ DERS YAPIYORSUNUZ VE DERSLER NE KADAR SÜRÜYOR?
HAFTANIN HANGİ GÜN VE SAATLERİ DERS VERİYORSUNUZ?
GİTARIM YOK, ALMAMDA YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ?
DERS ÜCRETİ NE KADAR?
NASIL BİR EĞİTİM PROGRAMI UYGULUYORSUNUZ?
GİTAR ÇALMAYI BİLİYORUM, EKSİK GÖRDÜĞÜM YÖNLERİMİ GELİŞTİRMEK İÇİN DERS ALABİLİR MİYİM?
NE KADAR SÜRE EĞİTİM ALMAM GEREKİR?
GİTARA GÜNDE NE KADAR ZAMAN AYIRMAM GEREKİR?
SİTE ÜZERİNDEKİ DERS VE ÖDEV SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
ÇOCUKLAR KAÇ YAŞINDA GİTARA BAŞLAYABİLİR?
GİTAR ÖĞRENMENİN ÜST YAŞ SINIRI NEDİR?
GİTARA YENİ BAŞLIYORUM, NASIL BİR GİTAR ALMALIYIM, GİTARIN YANINDA ALMAM GEREKEN EKİPMANLAR VAR MI?



NE KADAR SÜREDİR GİTAR DERSİ VERİYORSUNUZ?

52 yaşındayım. 16 yaşımdan beri gitar çalıyorum. İlk gitar dersi vermeye başladığım 1994 yılından beri, yani 29 yıldır aralıksız olarak kendi stüdyomda gitar dersi veriyorum.

ÖN GÖRÜŞME VE DERSLERE BAŞLAMA SÜRECİ NASIL OLUYOR?

Öğrenci adayları internet sitemi inceleyip derslerim hakkında ayrıntılı bilgi edindikten sonra kendilerini daha yakından tanıyabilmem için sitedeki görüşme formunu dolduruyorlar. En kısa zamanda geri dönüş yapıyorum ve tercihlerine göre stüdyoda ya da online görüşme ayarlıyorum. Görüşmede hem birbirimizi daha yakından tanıyoruz, hem de online olarak çalışacaksak sistemi test ediyoruz. Beraber çalışmaya karar verirsek en kısa sürede gitar eğitiminize başlıyoruz.

İlk bir ay, hem öğrencilerle birbirimizi tanıdığımız, hem de öğrencilerimin gitar derslerim hakkında bilgi sahibi olduğu deneme süresidir. Bu dönemde dersler aylık değil, haftalık olarak planlanıyor ve ödemeler ders başına yapılıyor. Bir aydan sonra öğrenciler alacakları ders programına karar veriyor ve aylık sisteme geçiyoruz.

KİMLERE DERS VERİYORSUNUZ, DERSLERİNİZ HERKESE AÇIK MI?

Öğrencilerimin ve benim genel ilgi alanlarımız başta klasik rock, blues, hard rock, enstrümantal rock, senfonik rock olmak üzere rock müziğin evrensel türevleri. Bunun yanında cazın ve klasik müziğin bize sağladığı bilgiden ve fikirlerden de yararlanıyoruz. Derslerim bu müziklere ilgi duyan her yaşta ve her seviyede öğrenciye açıktır.

HANGi GİTARLARIN DERSİNİ VERİYORSUNUZ?

Elektro, akustik ve klasik gitar dersi veriyorum.

ÖĞRENCiLERiNiZiN GİTAR EĞİTİMİ ALMALARINDAKİ AMAÇLARI NEDIR?

Öğrencilerimi gitardaki amaçlarına göre “hobi olarak gitar öğrenmek isteyenler” ve “profesyonel gitaristler” olarak kabaca iki gruba ayırabilirim.

Hobi olarak gitar öğrenmek isteyenler öğrencilerimin hayatında müzik önemli yer tutar. Gitara zaman ve emek harcamaya isteklidirler. Gitara yeni başlamış da olabilirler, daha ileri seviye de. Gitaristliği meslek olarak seçmemişlerdir, yani müzikten maddi beklentileri yoktur. Ancak yine de isterlerse ve yeterli çabayı gösterirlerse zamanla profesyonel gitaristliğe yönelebilirler.

Profesyonel gitaristler ise gitaristliği meslek olarak seçmişlerdir. Her iş gibi tam zamanlı olarak gitarla ve müzikle ilgilenirler. Kendilerini gitar çalmak dışında gitar ve müziğin pek çok alanında geliştirmeleri gerekir.

ÖĞRENCİLERİNİZDEN BEKLENTİ VE İSTEKLERİNİZ NELER?

Öğrencilerimin hem derslerde, hem de gitar ile ilgilenirken mutlu olmalarına çok önem veriyorum. Mutluluk motivasyonu, motivasyon çalışmayı, çalışma da ilerlemeyi sağlar. Ancak bu demek değildir ki sadece öğrencileri mutlu edecek bir eğitim programı uyguluyorum. Gitar eğitimi oldukça ciddiyet ve disiplin gerektirir ve gitardaki amacı ya da yaşı ne olursa olsun tüm öğrencilerimden bunu bekliyorum.

Ev çalışmalarında ellerinden geleni yapmaları, derslere yaptığımız programa uygun şekilde devam etmeleri, gitara günde yarım saat ayırabiliyor olsalar bile bu zamanı çalışma programımıza göre etkili bir şekilde kullanabilmeleri benim için önemli. Çünkü özel gitar eğitiminin temel noktalarından biri de gitarla geçirilen zamanın düzgün ve verimli bir şekilde planlanmasıdır.

DERS DIŞINDA STÜDYODA YAPTIĞINIZ BAŞKA ÇALIŞMALAR, ATÖLYELER VAR MI?

Gitar dersleri dışında yaptığımız atölyeler:

Gitar Bakım Atölyesi : Amatör ya da profesyonel gitar çalan herkes gitarının tellerini değiştirebilmeli, bakımını ve ayarlarını yapabilmelidir. Gitar bakım atölyesi, bunları çalıştığımız uygulamalı bir atölyedir. 3-6 arasında öğrencinin katıldığı ve 2-3 saat süren atölyeyi stüdyomdaki sınıfta yapıyoruz.

Atölyeye katılan öğrenciler gitarlarının telleri söküyor, bakımlarını yapıyor ve yeni teller takıyor. Daha sonra ayarlarını yaptıktan sonra gitarlar çalınmaya hazır hale geliyor.

Canlı Performans Atölyesi : Prova kayıt stüdyomuzda yapılan canlı performans çalışmalarında gitarları ve bas gitarı belli bir seviyeye gelmiş öğrenciler çalıyor. Baterist ve vokalist ise atölyeye dışarıdan profesyonel olarak katılıyor. Atölyede hem klasik rock, blues ve hard rock tarzlarındaki parçalardan oluşan repertuvarımızı çalıyoruz, hem de jam session’lar düzenliyoruz.

ATÖLYELERİNİZE ÖĞRENCİNİZ OLMAYANLAR KATILABİLİYOR MU?

Şu an için atölyelerim sadece öğrencilerime açıktır.

ONLINE DERSLERİN İŞLEYİŞİ NASIL, VERİMLİ OLUYOR MU, HANGİ EK EKİPMANLARA SAHİP OLMAM GEREKIR?

Pandeminin etkili olduğu 2019 yılı Mart ayında stüdyodaki derslere ara verdim ve tamamen online sisteme geçtim. Site üzerinde yer alan ders ve ödev sisteminin de desteğiyle benim açımdan online derslerin stüdyo dersleri kadar verimli olduğunu söyleyebilirim. Pandemi sonrası stüdyo derslerine tekrar başladım ve o zamandan beri derslerime hem online, hem de yüz yüze olarak devam ediyorum.

Online dersleri genellikle zoom üzerinden gerçekleştiriyoruz. Özel bir ekipmana ihtiyacınız yok. Temel olarak gitarınızın, gitar amfinizin ve kamerası çalışan bir bilgisayarınızın olması yeterli. Bilgisayara ikinci bir ekran bağlamanız derslerde kolaylık sağlar. Bilgisayardan çalacağınız altyapılar için bluetooth hoparlör gibi harici bir ses sisteminizin olması çok daha iyi olur. Çalarken beni daha rahat duyabilmeniz için kulaklık kullanabilirsiniz. Büyük ekran telefonunuz varsa bağlantıyı bilgisayar yerine tripod’a yerleştirdiğiniz telefon üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

ÖĞRENCİLERİNİZİN YAŞ ARALIĞI NEDİR?

Öğrencilerimi 4 yaş grubuna ayırabilirim:

1- Çocuk öğrenciler : 12 yaş ve altı öğrencilerdir. Gitara başlamak için benim derslerimdeki temel kriter, öğrencinin sayı sayabiliyor olmasıdır. Fiziksel durumunu da göz önüne alırsak, 4 yaş ve sonrası uygundur diyebiliriz. Ancak net konuşmak için öğrenciyi daha yakından tanımam gerekir.

Yaşı çok küçük ya da konsantrasyon güçlüğü çeken öğrencilerimle dersler yarım saat sürüyor. Ders programı olarak çoğunlukla diğer yaş grubundaki öğrencilere uyguladığım programın basitleştirilmiş halini kullanıyorum. Öğrencinin çalışmasına ve yatkınlığına bağlı olarak programı ağırlaştırabiliyorum. Motivasyonu korumak her zaman önceliğim olsa da “oyunlarla öğrenme” gibi metotlardan olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum. Bu yaş grubundaki çocukların alacağı müzik ve enstrüman eğitimi kısa süreli bile olsa ileriki yaşlarda alacakları müzik eğitimini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Profesyonel müzisyenlerin büyük çoğunluğunun enstrüman geçmişi bu yaşlara dayanır. Çalışmalarımızın temel amacı, çocuğun gitara ve müziğe olan ilgisinin oluşması ve gelişmesidir.

2 - Lise dönemi öğrenciler : 12-18 yaş aralığındaki öğrencilerdir. Müzik ve gitar kültürünün olgunlaşmaya başladığı yıllar olduğu için öğrencinin ileride iyi bir gitarist olması açısından çok iyi değerlendirilmesi gereken bir dönemdir. Tabi burada ciddi gitar eğitiminin yanı sıra öğrencinin yatkınlığı ve çalışması da çok önemli. Bu yaş grubundaki öğrencilerime uyguladığım eğitim programı daha üst yaş gruplarıyla aynı.

3 - Üniversite dönemi öğrencileri : 18-25 yaş arasında olan bu öğrencilerimin çoğu üniversite öğrencileridir. Gitara en çok zaman genellikle bu yıllarda ayrılır. Bu yüzden en hızlı ilerleme bu yaşlarda olur. Özellikle öncesinde düzgün bir gitar eğitimi almış olanlar ciddi bir çalışma ile profesyonel müzisyen olabilirler.

4 - Yetişkin öğrenciler : 25 yaş ve üzeri öğrencilerdir. Gitarı hobi olarak öğrenmek isteyenler için yaş olarak üst sınır yoktur. Bu yaş grubundaki öğrencilerden daha önce gitar eğitimi alıp iyi bir seviyeye gelmiş olanların iyi bir çalışma ile profesyonel gitarist olabileceklerini düşünüyorum. Bu yaşlarda müzikle yeni tanışıp gitara başlayanlar düzgün bir çalışma ile gitarda iyi bir çalma seviyesine ulaşabilirler. Profesyonel müzisyen olmaları çok kolay olmasa da çoğunlukla bir müzik grubunda müzik yapabilecek seviyeye gelebilirler.

STÜDYODAKİ DERSLERİ NEREDE VERİYORSUNUZ?

Derslerimi sadece Kadıköy Bahariye’deki stüdyomda veriyorum.

DERSLER SADECE ÖZEL DERS ŞEKLİNDE Mİ OLUYOR, YOKSA GRUP DERSLERİNİZ DE VAR MI?

Stüdyodaki derslerde “özel ders” ve “iki kişilik ders” olmak üzere iki tip ders seçeneği var. Özel derslerde öğrencilerimle bire bir çalışıyorum. İki kişilik derslerde ise öğrenciler farklı odalarda çalışıyorlar ve kısa aralıklarla dönüşümlü olarak ilgileniyorum. Online dersler için şu an için sadece özel ders seçeneği var.

ÖĞRENCİLERİNİZLE DERSLERİ NASIL PLANLIYORSUNUZ, AYDA KAÇ DERS YAPIYORSUNUZ VE DERSLER NE KADAR SÜRÜYOR?

Öğrencilerime aynı anda çalışacakları pek çok konu verdiğim için ayda 4 derslik standart programın yanında 3 derslik programlarımız da oluyor. Yani öğrencilerin gitar eğitimlerine ayırabilecekleri bütçeye göre hazırlıyoruz programlarımızı. Dersler arasında öğrencilerimi sitede yer alan online ders sistemi üzerinden takip ediyorum.

Ders süresi seçilen programa göre 1 saat ya da 45 dakikadır.

Ders programını ay başında planlıyoruz. Öğrencinin gitara ayırabileceği zamana göre program aydan aya değişiklik gösterebiliyor. Öğrenciler derslerini online ya da stüdyo dersi olarak haftalık olarak seçebilirler.

HAFTANIN HANGİ GÜN VE SAATLERİ DERS VERİYORSUNUZ?

Pazartesi, Salı boş günlerim, genelde ders vermiyorum. Hafta içi diğer günler ise yoğunluk durumuna göre dersler öğleden sonra başlayıp, akşam saatlerine kadar devam ediyor. Hafta sonu ise sabahtan akşama kadar veriyorum derslerimi. Ders saatini hafta başında öğrencilerin uygunluk durumlarına göre belirliyoruz. Yani her zaman haftanın aynı gün ve saatinde çalışmayabiliyoruz.

GİTARIM YOK, ALMAMDA YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ?

Eğer çevrenizde danışacağınız kimse yoksa fikir verme konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

DERS ÜCRETİ NE KADAR?

Ders ücretini derslerim ve ders sistemimle ilgili diğer ayrıntılarla beraber görüşmede konuşuyoruz. Görüşme sonrası beraber çalışmaya karar verirsek aylık olarak ayırabileceğiniz bütçeye göre bir program hazırlıyoruz. Benimle ve benim sistemimle çalışmak istemeniz durumda bütçenize uygun bir program hazırlayabileceğimizi düşünüyorum.

- DERSLERİN İÇERİĞİ
NASIL BİR EĞİTİM PROGRAMI UYGULUYORSUNUZ?

Enstrüman eğitiminde pek çok yönünüzü beraber geliştirmeniz gerekir. O yüzden gitar eğitimim birçok konunun aynı anda çalışılması üzerinedir. Teknik (mekanik) çalışmalar, gitar teknikleri, nota-tab okuma, repertuvar, improvisation (doğaçlama), ritim, transcription, müzik teorisi, müzik kültürü gibi pek çok konuyu bir program dahilinde eşzamanlı olarak çalışıyoruz. Nota sistemi olarak tab sistemini kullanıyorum. Ders programına klasik gitar eklediğim öğrencilerle geleneksel nota sistemini kullanarak Arenas metodu üzerinden çalışıyoruz.

Öğrencilerime ödev değil, çalışma programı veriyorum. Programdaki ilerlemelerine göre her ders programlarını güncelliyorum. Başarılı oldukları konular yerine yeni konular ekliyorum. Öğrencilerime her zaman bitirebileceklerinden fazla konu veririm. Yani öğrencinin ne kadar hızlı ilerleyeceği çalışmasına bağlıdır.

Öğrencilerim için kendi hazırladığım programları uyguluyorum. Pek çok kaynaktan faydalansam da herkes için aynı kitabı ya da dokümanı takip etmiyorum. Her öğrencime bire bir aynı programı uygulamıyorum. Öğrencimin yaşını, yeteneğini, çalışmasını, motivasyonunu, ilgilendiği müzikleri ve gitar tarzını dikkate alarak hazırlıyorum programlarımı.

Eğitim sistemim tamamen video üzerine kurulu değil. Müziği öğrenmeye öncelik veriyorum ve videoları sadece gerekli yerlerde kullanıyorum. Sadece videolarla eğitim ilk başta pratik gibi görünse de uzun vadede bu yaklaşımın yavaş ve verimsiz bir eğitim şekli olduğunu düşünüyorum. Ancak videolu anlatımın yazılı anlatımdan çok daha etkili olduğu durumlarda videolardan da yararlanıyorum.

GİTAR ÇALMAYI BİLİYORUM, EKSİK GÖRDÜĞÜM YÖNLERİMİ GELİŞTİRMEK İÇİN DERS ALABİLİR MİYİM?

Tabi, alabilirsiniz. Çalışmak istediğiniz konular için ön çalışma yapmamız gerekirse önce ön çalışma yapıp ardından kendinizde eksik gördüğünüz konular üzerine çalışıyoruz. Çalışma programımıza sizi daha yakından tanıdıktan, eksiklerinizi gördükten sonra sonra karar veriyorum.

NE KADAR SÜRE EĞİTİM ALMAM GEREKİR?

Bu tamamen tercihe bağlıdır. Öğrenci ihtiyacı olduğu sürece gitar eğitimine devam edebilir. İyi anlaştığım ve faydalı olduğum öğrencilerimle genellikle uzun yıllar çalışıyoruz.

GİTARA GÜNDE NE KADAR ZAMAN AYIRMAM GEREKİR?

Gitara her gün aynı sürede zaman ayırmak zor olduğu için günlük yerine haftalık konuşmak daha doğru olur. Bu konuda kesin bir şey söylemek çok zor olsa da hobi olarak gitar öğreniliyorsa bile haftada minimum 5-6 saat ayırmak önemli. Profesyonel gitarist olmak istiyorsanız haftada 30 saat ve üzeri çalışmanız gerekir.

SİTE ÜZERİNDEKİ DERS VE ÖDEV SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Hem stüdyodaki bire bir derslerde, hem de online derslerde internet sitemiz çok önemlidir. Dersler ve derslerle ilgili notalar, dokümanlar, altyapılar internet sitesinde yer alıyor. Ayrıca, öğrencilerin videolarını yüklediği ödev sistemini kullanarak hem dersler arasında öğrencilerimi takip ediyorum, hem de çalıştığımız konuları videolarla tamamlayıp zamandan kazanıyoruz.

- GİTAR EĞİTİMİ İLE İLGİLİ GENEL SORULAR
ÇOCUKLAR KAÇ YAŞINDA GİTARA BAŞLAYABİLİR?

10’a kadar sayı saymayı bilen çocuğun müzik öğrenmeye hazır olduğunu düşünüyorum. Ancak, fiziksel durumuna ve seçtiği enstrümana bağlı olarak enstrüman eğitimine başlama yaşı değişiklik gösterebilir. Çocuklar fiziksel gelişimine uygun gitar seçilerek 4-5 yaşından itiraben gitara başlayabilir. Bu yaştaki çocuklar için uygun gitar, 1/4 gitardır. Gitarlar, boyutlarına göre standart gitardan küçük gitara doğru 4/4, 3/4, 1/2 ve 1/4 olarak sınıflandırılır. Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun gitar eğitimi aldırmak istiyorsanız mutlaka gitar edinmelisiniz.

GİTAR ÖĞRENMENİN ÜST YAŞ SINIRI NEDİR?

Enstrüman geçmişi olsun ya da olmasın her yaşta gitar eğitimi alınabilir. Önemli olan hedef odaklı düşünmek yerine gitarı öğrenme sürecinden, gitarla olan ilişkiden keyif alınmasıdır. Bu, her yaşta ve her seviyede müzikle uğraşanlar için geçerlidir ve çok önemlidir.

GİTARA YENİ BAŞLIYORUM, NASIL BİR GİTAR ALMALIYIM, GİTARIN YANINDA ALMAM GEREKEN EKİPMANLAR VAR MI?

Edineceğiniz gitarın sorunsuz ve ayarlarının düzgün yapılmış olması önemli. Bu da her zaman pahalı bir gitar demek değildir. İyi bir markanın ucuz bir modeli genellikle uygun bir seçenektir. Ancak ucuz gitarlarda hata olma olasılığı yüksek olduğu için aldığınız gitarın kontrol edilip sorunluysa değiştirilmesi gerekir. Bunun için bilen birinden yardım almanız çok daha iyi olur. Ayarlarının yapılmasının zorluğu nedeniyle üzerinde floyd rose gibi gelişmiş bir köprü sisteminin olmamasına dikkat edin.

Gitar dışında almanız gerekenler:

Gitar amfisi, amfi ile gitarı bağlamak için gitar kablosu, bilgisayardan altyapıları dinlemek için ses sistemi ya da kulaklık, birkaç pena (sert), gitar sehpası.

Opsiyonel olarak alabilecekleriniz:

Gitarın ucuna takılan akort aleti (telefon uygulamasından daha iyi seçenek), gitar kılıfı (gig bag), gitarı ayakta çalmak için gitar askısı, telleri değiştirebiliyorsanız bir takım yedek tel, ses kartı.

ELEKTRO GİTAR İÇİN ÖNCE KLASİK GİTARDAN MI BAŞLAMAM GEREKİR?

Elektro ya da akustik gitar öğrenmek istiyorsanız öncelikle klasik gitar öğrenme zorunluluğunuz yoktur. Kesinlikle istediğiniz gitardan başlayabilirsiniz.

Bunlar dışındaki sorularınız için bana yazabilirsiniz:

ders@rockgitar.com